mortsel anders, de snelste weg naar een beter Mortsel

Theatergezelschappen Froe Froe en Martha!tentatief krijgen onderdak in Fort 4.

Theatergezelschappen  Froe Froe en Martha!tentatief  krijgen onderdak in Fort 4.

Het stadsbestuur keurde de vernieuwing van het dak van loods MG68 op Fort IV goed voor een geraamd bedrag van 200.000 euro. In die loods zit Froe Froe al sinds enige tijd. Martha!tentatief verblijft momenteel nog in de loods bij het bureau van het fort, maar die wordt afgebroken.

Bedoeling is dat het gezelschap de loods met nieuw dak - waarin bureaus, een atelier en een voorstellingsruimte een plek krijgen deelt met Froe Froe. Omdat er heel wat voorstellingen voor publiek plaatsvinden, volgt de grondige restauratie van het dak. En dat met oog op een betere isolatie, meer veiligheid en zonder asbest.

"De vraag is hoeveel asbest erin zit en wat het kost om dat ook af te voeren", zegt Jef Debacker van Vlaams Belang. "De loods kampt ook met betonrot, en hoe stevig is die metalen constructie nog? Ons lijkt het misschien interessant om de oefening te maken om er zo'n nieuwe industriële hangar op te trekken."

"Wij vinden 200.000 euro veel geld voor een loods waar we niet zeker van zijn dat ze kan blijven staan", meent Naranjo Decamps van Mortsel Anders. VB'er Mark Schampaert gooit het over een andere boeg. "Mij valt het vooral op dat die twee toneelgezelschappen echt wel de lievelingen zijn van onze cultuurbeleidscoördinator. In elk rapport vinden we wel iets terug over hen. En nu neemt de stad weeral initiatief naar die twee toe."

Fort-schepen Fons Jespers (CD&V) haalt uit: "Alsof wij uitsluitend voor die twee verenigingen werken. Wij deden al vele inspanningen voor sport en jeugd en voor tal van verenigingen die op de fort-site zitten. Ook vele anderen vinden daar hun stek. Feit is wel dat die gezelschappen een grote ondersteuning bieden aan ons cultuurbeleid. En ze gaan ongetwijfeld andere groepen onder hun vleugels nemen om mee hun ding te doen in die loods."

VB, Open Vld en Mortsel Anders stemden tegen de renovatie van de theaterloods. SSl

Gazet Van Antwerpen 26-10-2011