mortsel anders, de snelste weg naar een beter Mortsel

Mortselse oppositiepartijen trekken aan alarmbel na verschijnen begroting

Mortselse oppositiepartijen trekken aan alarmbel na verschijnen begroting

Er komen dit jaar dan wel geen belastingsverhogingen, toch maken heel wat gemeenteraadsleden zich zorgen over de financiële toestand van Mortsel.

Het stadsbestuur sloot 2010 met verlies af, met name met min 311.203 euro. De prognoses voor de komende jaren beloven geen beterschap: in 2011 zou het negatieve saldo 1.682.505 bedragen. En in 2012 en 2013 kan dat bedrag nog oplopen tot boven de drie miljoen euro. In 2013 zou Mortsel dit zelfs met spaarpotjes, overboekingen en reservefondsen niet meer kunnen compenseren.

“Tegen 2013 is al het geld op. Heel de kas leeg. En de volgende beleidsploeg mag dit oplossen”, zegt Naranjo Decamps van Mortsel Anders. “We moeten beter besparen. Op studiekosten en aankopen van gronden en gebouwen bijvoorbeeld. Waarom stellen we dat niet uit tot het beter gaat?”

Vermijden van meer uitgaven
“Zeven jaar geleden zeiden we al dat het een ramp ging worden met dit tempo. En het is zo”, meent Robin Libert van Open Vld. “We zien geen échte besparingen, enkel het vermijden van meer uitgaven. De boodschap: structureel besparen in grootse plannen.”

“De financiële ontwikkeling is dramatisch. Wat een erfenis voor onze opvolgers”, besluit Mark Schampaert (Vlaams Belang). “Wij hebben vele vraagtekens bij de zogezegde inspanningen. Het bestuur slaagt er zelfs niet in om in tegenstelling tot de Rupel en de Zuidrand een derde betalingssysteem met De Lijn uit te werken.”

'Slimme formule'
Volgens mobiliteitsschepen Steve D’Hulster (sp.a) is de stad wat het derde betalingssysteem bij De Lijn betreft op zoek naar een ‘slimme formule’ en mikt ze op 2012.

“We zitten nu aan de top van onze uitgaven omdat alle grote plannen in volle ontplooiing zijn”, zegt schepen van Financiën Koen Dehaen (NV-A) over het Budget 2011. “Maar gelukkig zijn we er tijdens de vorige jaren wel in geslaagd om een serieuze reserve op te bouwen van acht tot negen miljoen euro. En akkoord: die studiekosten kosten veel. Maar concrete ontwerpen voor al onze plannen zijn nu eenmaal duur. En die kunnen we niet door eigen mensen laten uitvoeren.”

Open Vld, Vlaams Belang en Mortsel Anders stemden tegen het Budget 2011.

SEPPE SLAETS

Gazet van Antwerpen 25-01-2011