mortsel anders, de snelste weg naar een beter Mortsel

Opgepast: gevaarlijke werf

Opgepast: gevaarlijke werf

Chauffeurs die er de voorbije weken passeerden, hebben het ongetwijfeld ook al gemerkt: het is opletten geblazen als je de werf aan de Liersesteenweg doorkruist. "Door de ongelukkige signalisatie werd een zeer onveilige situatie gecreëerd", vindt Ingrid Meeusen van Mortsel Anders. "Er staan heel wat verwarrende borden. De aannemer zou ook de verlichting van de wegsignalisatie en de verlichting aan de oversteekplaats moeten aanpassen."

Buurtbewoners hingen alvast zelf al borden op. Daarop manen ze voorbijgangers aan om trager te rijden. Zo hopen ze te vermijden dat kiezeltjes tot tegen hun gevels gekatapulteerd worden. Want het wegdek van de rijstrook ligt er in beide richtingen erg slecht bij.

Steenslag en scheuren

En het gaat verder dan alleen steenslag. "Sommige huizen vertonen al scheuren", zegt Meeusen. "Wij dringen erop aan dat er een staat van bevinding wordt opgemaakt. Dan maken de bewoners er mogelijk nog kans op één of andere schadevergoeding."

Nog enkele bezwaren van Mortsel Anders zijn onder meer de verkeersonveiligheid door de asverschuiving, het gebrek aan snelheidscontroles ter hoogte van de werf en de gebrekkige communicatie rond de wegwerkzaamheden. Verder verwijst de partij naar de nog steeds niet gerealiseerde omleidingsweg tussen de Provinciesteenweg en de Krijgsbaan. "Als die al aangelegd was geweest, dan hadden we nu een pak minder overlast."

Seppe SLAETS

ll "We bekeken al met de politie wat mogelijk is, maar de werfsituatie laat bijvoorbeeld snelheidscontroles maar erg moeilijk toe", zegt burgemeester Ingrid Pira (Groen!). "Als het weer het opnieuw toelaat, zou er sowieso iets aan de wegmarkeringen en het wegdek kunnen gebeuren. Dat is niet makkelijk, doordat er verkeer moet kunnen blijven passeren. De staat van de weg is ook het gevolg van het vele zware verkeer dat er nog steeds langskomt. We vroegen de minister al tal van keren om dit te ontmoedigen, maar voorlopig zonder antwoord. Ondertussen houden we ons hart vast, want de situatie is allerminst veilig." Schepen van Openbare Werken Fons Jespers (CD&V) raadt de buurtbewoners aan om zich met eventuele schadedossiers te melden bij de technische dienst. "Normaal zou die staat van bevinding bij aanvang van de werken moeten gemaakt zijn. Zoniet, dan is dat de verantwoordelijkheid van de aannemer. Onze technische dienst kan de buurt in elk geval wel bijstaan."


GAZET VAN ANTWERPEN 05-01-2010