mortsel anders, de snelste weg naar een beter Mortsel

Recyclagepark ook voor buurgemeenten

Recyclagepark ook voor buurgemeenten

Intercommunale Igean mag het recyclagepark aan de Cantecroylaan bouwen. Ook inwoners van de buurgemeenten kunnen er terecht. En dat is bijzonder.

Igean beheert in onze regio ondertussen al negen parken, waaronder die van Boechout, Borsbeek, Hove en Lint. En daar komt dus binnenkort ook dat van Mortsel bij.

De gemeenteraad stemde in om Igean zowel de bouw als de exploitatie te laten doen. Vlaams Belang en mortsel-anders gingen bij de stemming niet akkoord. Open Vld onthield zich.

“Wij zijn vooral tegen de verhuizing uit het stadscentrum. Alles komt samen op de Krijgsbaan. Wat met de verkeersafwikkeling?” argumenteerde Naranjo Decamps (mortsel-anders).

“Er is geen mobiliteitsstudie gemaakt, terwijl zo’n park toch tot vijfhonderd bezoekers per dag krijgt. Dat is een se rieuze impact”, aldus Open Vld’er Michael Dupon.

Milieu-schepen Bob Derichter (sp.a) wees erop dat de inen uitgang van het park in de Heirbaan komt en niet in de Cantecroylaan, wat de verkeersoverlast toch enigszins zou moeten beperken.

Vooral belangrijk natuurlijk is dat Mortsel instemde dat Igean een intergemeentelijke exploitatie aangaat.

Dat betekent dat de openingsuren van de verschillende Igean-parken in de regio op elkaar worden afgestemd. En dat de inwoners dus ook op een ander containerpark terechtkunnen.

Verder wordt Mortsel ook een diftargemeente, waarbij je voor het verwerken van afvalstoffen betaalt volgens het gewicht of de hoeveelheid.

Het stadsbestuur hoopt zo de huis-aan-huisophaling van grof huisvuil goedkoper te maken. Die maatregelen zouden de druk op het recyclagepark doen verminderen.

De bouw van het park wordt geraamd op zo’n 700.000 euro. Wanneer het precies klaar is, is vandaag nog niet helemaal duidelijk.

Seppe SLAETS


GAZET VAN ANTWERPEN 10-07-2009