mortsel anders, de snelste weg naar een beter Mortsel

Gemachtigd opzichter krijgt slaag van jongeren

Gemachtigd opzichter krijgt slaag van jongeren

Met veel plezier en zonder enig probleem werkt Mohamed Salhi (47) al acht jaar als gemachtigd opzichter in Mortsel. Tot de man vorige week tijdens zijn werkuren met een houten plank in elkaar werd geslagen door een jonge allochtoon. "Ik ben getraumatiseerd en durf niet meer buiten komen", getuigt de man, die twee weken werkonbekwaam is.

Iedereen in Mortsel kent Mohamed, die jong en oud al acht jaar lang 's ochtends en 's avonds veilig het kruispunt van de Antwerpsestraat en de Krijgsbaan overloodst. De man krijgt geregeld tekeningen van kinderen. Ze noemen hem �hun' lieve opzichter. Maar vorige week dinsdag ging het serieus mis.

Houten plank

"Ik had net een groepje laten oversteken", vertelt hij. "Toen een jonge Marokkaan, tussen 25 en 30 jaar, het rode stoplicht negeerde en gevaarlijk tussen de wagens door overstak. Toen ik zei dat zijn gedrag geen voorbeeld was, begon hij tegen mij te roepen en te schelden. Eerst in het Vlaams, dan in het Arabisch. Dat ik daar stond voor de kinderen en dat ik over hem niets te zeggen had. Druk telefonerend liep hij uiteindelijk verder."

Maar een kwartier later dook de onbekende kerel weer op. Ditmaal stond hij netjes in een groepje aan het licht te wachten tot Mohamed met zijn stopbordje het teken deed dat iedereen mocht oversteken. "Hij had zijn jas onder zijn arm en stapte recht op mij af", gaat Mohamed verder. "Plots haalde hij een houten plank boven die in de jas gewikkeld zat. Een eerste slag volgde, recht op mijn hoofd. Ik ben neergevallen en veel meer kan ik me niet herinneren. Pijn, veel pijn, dat weet ik nog."

Blind geweld

De agressor bleef zwaar uithalen naar Mohamed. Een ander groepje allochtonen, wat jonger en vermoedelijk vrienden van de aanvaller, zag de commotie van op een passerende tram, sprong eraf en zette mee de aanval in op de opzichter. Pas toen twee mannen de kerels van Mohamed aftrokken, stopte het blinde geweld.

"Heel wat kindjes stonden te huilen. Ze zagen alles gebeuren", weet Mohamed nog. De aanvankelijke aanvaller sprong in een rode Alfa Romeo, die overduidelijk was opgetrommeld. Een jongeman is er per fiets nog achter gegaan, maar kon alleen de nummerplaat noteren. Het andere groepje kon ook ontkomen. Tot vandaag blijven ze allemaal spoorloos.

Geen medeleven

De toegesnelde politie trof alleen de gewonde Mohamed aan en nam hem mee naar het politiekantoor. "Ik had zelfs mijn schoenen niet meer aan, maar ze wilden mij onmiddellijk verhoren. Ik heb een kwartier op het politiebureau gezeten voor een ziekenwagen werd gebeld. Dat is toch niet normaal? Die nummerplaat leidde naar iemand die zei van niets te weten."

Sinds het voorval zit Mohamed thuis met schaafwonden op zijn hoofd, blauwe plekken op zijn armen en een zwaar gehavende linkervoet helemaal ingewikkeld. Hij heeft continu hoofdpijn en kan niet meer slapen door de suizingen in zijn oor. Minstens twee weken moet hij thuisblijven van de dokter.

Ondanks zijn toestand blijft hij needoen aan de ramadan. Maar wat hem nog het meest stoort, is dat hij nog niets van zijn werkgever, het stadsbestuur, of van zijn collega's heeft gehoord. "Altijd sta ik paraat. Sneeuw, ijs, regen. En nu? Zelfs geen hartverwarmend telefoontje. Ik ben getraumatiseerd en durf niet meer buiten komen. Of ik nog terug aan de slag ga als opzichter? Daar moet ik nog eens goed over nadenken", besluit hij

GvA 10-09-2008